Studentski projekti

Student day festival

Student Day Festival ne predstavlja samo odličnu zabavu, već i stvarnu mogućnost za promicanje inkluzije svih koji rade i studiraju na Sveučilištu. Student Day Festival jedinstven je projekt u Republici Hrvatskoj u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Studenti Sveučilišta u Rijeci imaju svoj dan posvećen raznim aktivnostima kao što su prezentacija projekata, udruga, sporta i raznih aktivnosti kojima se bave.

Web stranica Video

USSUD – ne budi panj!

 Vidjeli ste panjeve po Rijeci? USSUD predstavlja akronim od Unapređenje Studentskog Standarda u Domeni Kulture. Riječ je o projektu i zajedničkoj inicijativi Odjela za kulturu Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, a glavna je misija projekta USSUD aktivno uključiti veći broj mladih u procese kreiranja kulturne politike i kulturnog života Grada Rijeke i Sveučilišta s ciljem osnivanja Studentskog kulturnog centra.
Web stranicaVideo

Rijeka International Student Congress

 Rijeka International Student Congres 2012 nastao je kao projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci s ciljem stvaranja policy strategije koja, iz studentske perspektive, nudi smjernice za poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Želimo bolje i učinkovitije obrazovanje koje nas priprema za tržište rada. Želimo sudjelovati i odlučivati! Ovim riječkim kongresom pokazali smo da možemo. I ti možeš biti dio tima 2013. godine.

Web stranicaVideo

Riteh Racing Team

Riteh Racing Team je grupa studenata Tehničkog fakulteta u Rijeci koja samostalno konstruira i izrađuje trkaći bolid. Svake akademske godine izrađuje se potpuno nova formula spremna za utrke. S izrađenom formulom studenti tada sudjeluju na međunarodnom natjecanju Formula Studenta. U naš su tim dobrodošli studenti svih fakulteta.

Web stranicaVideo

Sveučilišna Brucošijada

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci već tradicionalno organizira Sveučilišnu brucošijadu u garaži Filozofskog fakulteta na Kampusu. Projekt brucošijada svake godine okupi 2 500 tisuće studenata, više o samoj atmosferi pogledajte u nastavku.

 

Radio Sova

Radio Sova je studentski noćni program Sveučilišta u Rijeci i Radio Rijeke. Emitira se na frekvencijama Radio Rijeke (95.1, 102.7 i 104.7) svake noći od ponoći do šest sati ujutro. Subota je jedini dan u tjednu kada Radio Rijeka studentima i studenticama prepušta 12 sati programa. Tada se Radio Sovu može slušati od 18 sati pa sve do šest sati ujutro. Program Radio Sove samostalno uređuju i realiziraju studenti za studente.

Slušajte nas i pratite na frekvencijama 95.1, 102.7 i 104.7 i na web stranicama te nam se pridružite kao studenti. radiosova.radiorijeka@gmail.com

Web stranica

Riteh Waterbike Team

Riteh Waterbike Team čini skupina studenata brodogradnje Tehničkog fakulteta u Rijeci koji su okupljeni s ciljem projektiranja i izrade vodocikla (eng. waterbike), a kako bi s njime sudjelovali na IWR-u (International Waterbike Regatta).

WATERBIKE TEAM sudjeluje u sljedećim natjecanjima: višednevna, osam disciplina, sprint na 100 m, slalom, naprijed-natrag, vožnja o stupu – mjerenje sile, ubrzanje na kratkoj udaljenosti, dužinska utrka. Pridruži nam se na Tehničkom fakultetu.

Web stranica

Studentski kongres neuroznanosti – NeuRi

Organizirajući Studentski kongres neuroznanosti – NeuRi studentska udruga FOSS MedRi želi omogućiti znanstveno-kongresni okvir studentima (bio)medicinskih studija, a pod motom „edukacija & iskustvo“ pružiti sudionicima priliku za znanstveno i stručno usavršavanje, prezentaciju rezultata vlastitih istraživanja te ostvarenje kontakata s kolegama sličnih znanstvenih afiniteta. Osmišljavajući NeuRi vođeni smo idejom o jedinstvenom studentskom kongresu u široj regiji, ali i potencijalno svojevrsnom „brandu“, promotoru Sveučilišta u Rijeci.

Web stranica

CroMSIC

CroMSIC-ov odbor za Reproduktivno zdravlje i AIDS unazad par godina intenzivno se bavi edukacijom mladih o spolno prenosivim bolestima i AIDS-u u vidu gore navedenog projekta. Sam projekt je podijeljen u nekoliko podprojekata:

1. Tjedan borbe protiv AIDS-a povezan je sa svjetskim danom borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca. U sklopu toga provodi se niz edukativnih radionica, projekcija filmova, akcija pojačane javne prisutnosti (plakatiranje, oglašavanje u dnevnom tisku i na internetu, štandovi na frekventnim lokacijama, šećeri u kafićima itd.) te tradicionalna humanitarna zabava sa simboličnom cijenom ulaznica od kojih se sav prihod preusmjeri Udruzi oboljelih od HIV-a ili Klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka.

2. Radionice u školama za 7. i 8. razrede osnovnih škola te za srednje škole kojima se kroz interaktivna predavanja mladi educiraju o spolno prenosivim bolestima i AIDS-u.

3. Edukacija o reproduktivnom sustavu za građane svih dobnih skupina – poticanje češćih pregleda u starije dobne skupine te ranog otkrivanja kod mladih (letci, plakati, stručna savjetovanja)

4. Tečajevi dodatne edukacije za studente medicine koji će volontirati prilikom izvođenja projekta.
Web stranica

Zoss Sci Caffe

Zoss Sci caffe je znanstveno-popularan projekt koji okuplja predavače i studente različitih interesnih podučja i godišta u ugodnom ambijentu (dosad najčešće održavan u klubu Tunel). Cilj ovog projekta je informiranje o raznovrsnim zanimljivim temama, a diskusija i pitanja nakon predavanja su uvijek dobrodošla. Projekt je pokrenut 26. ožujka 2009. godine, održava se jednom mjesečno, a dosad je realizirano dvadeset Sci caffea. Neke od popularnih tema su: Snovi, Prehrana, Seksualnost, Sunčanje, STOP AIDS, Recite NE antibioticima, CSI “Rijeka” vol. 1. i 2., Muški vs. ženski mozak, Govorimo donorski, Tko je sve u Rijeci HIV pozitivan, Rijetki ali jednaki, Seksualnost, Predavanje iz snova, Anksioznost kod studenata i načini ovladavanja, Djeca i rijetke bolesti, Emocija, motivacija, učenje.

E-mobil

Studentski projekt „E-MOBIL“ pokrenut je u akademskoj godini 2011./2012. u sklopu kolegija „Projekt II“ na drugoj godini sveučilišnog diplomskog studija elektrotehnike. U projekt su aktivno uključeni studenti elektrotehnike pod voditeljstvom doc. dr. sc. Srđana Skoka i asistenta Vedrana Kirinčića sa Zavoda za elektroenergetiku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Projekt je sufinanciran od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci te ima podršku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Dosadašnji rad i rezultati projekta izrade električnog vozila predstavljeni su na međunarodnoj konferenciji IN-TECH 2012, radom Šaša, Skok, Kirinčić: „Urban electric vehicle development as part of Smart Grid“.

Baccalaureada

Baccalaureada je studentski projekt koji studentima Filozofskog fakulteta u Rijeci sa završenim preddiplomskim studijem omogućava javno izlaganje pisanih završnih radova. Cilj je projekta svima zainteresiranim predstaviti pojedinačne rezultate pisanja završnih radova, izlagačke sposobnosti i usvojene akademske vještine izlagača. Svrha je projekta upoznavanje zainteresiranih studenata i profesora Sveučilišta u Rijeci sa zanimljivim sadržajem pisanih završnih radova prijavljenih izlagača; omogućiti studentima 3. godine preddiplomskog studija da se na početku nove akademske godine upoznaju s pravilima, obvezama i načinom pisanja završnog rada direktno od onih koji su taj zadatak uspješno prošli. BACCALAUREADA omogućava dodatni prostor izvan regularnih fakultetskih obaveza za uvježbavanje izlagačkih i govornih sposobnosti nužnih za kasniji istraživački, znanstveni ili nastavnički rad.

Korzo ljudskih prava

Korzo ljudskih pravaKorzo ljudskih prava Sigurno ste primijetili ploče koje ukrašavaju Korzo, o čemu je riječ? Korzo ljudskih prava projekt je ELSA-e Rijeka koji se prvi put održao 2009. godine. Središnji je dio projekta  postavljanje 30 ploča ispisanih člancima Opće deklaracije ljudskih prava na stupove javne rasvjete cijelom dužinom Korza u razdoblju od sedam dana. U tom se periodu na Korzu postavlja i štand na kojem studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci educiraju građane o njihovim temeljnim pravima, dijele brošure o ljudskim pravima te ukazuju na kontakte kojima se građani mogu obratiti ako su im ista povrijeđena. Uz štand, postavlja se ploča na kojoj građani slobodno mogu izražavati svoje mišljenje.

Web stranica

Humanitarni Bal medicinara

Humanitarni Bal medicinara je projekt kojega studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci organiziraju već više od 50 godina. Manifestacija se održava u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u svibnju. Zadnjih desetak godina Bal je postao humanitaran te se tako svake godine prikupljaju sredstva u humanitarne svrhe za razne udruge i osobe. Dosad su na Balu nastupili brojni poznati izvođači poput Tonija Cetinskog, Olivera Dragojevića, Gibonnia, Gorana Karana.